Lektioner i simulator

Lektioner i simulator

Att övningsköra i simulator har många fördelar. Det är säkert och du spar både tid och pengar. Dessutom är det roligt och bra för miljön.

En säkrare väg

Tryggheten du känner under en simulatorlektion gör att dina färdigheter utvecklas mycket snabbare. Du kan tänja på dina egna gränser, testa fler körsituationer, öva på svåra moment och misslyckas, utan att ta några risker. Kraftiga inbromsningar, körning på hala underlag eller i dimma, kort sagt situationer som i verkligheten skulle utsätta dig själv eller andra för fara.

Spar tid och pengar

I början av din körutbildning är simulatorlektionerna effektivare än lektionerna i bil. Du kommer igång snabbare och hinner öva på körmoment många fler gånger under samma tid.

Att lära sig krypköra, fickparkera, köra i tät trafik, starta i backe, ta sig genom cirkulationsplatser eller andra svåra och farliga situationer, spar både tid och pengar jämfört med att göra motsvarande övningar i vanlig bil. Eftersom simulatorlektionerna kombineras med teoriutbildningen i appen vinner du ytterligare tid.

Hållbart på flera sätt

Att själv få testa sig fram och upptäcka är roligt! Den här känslan när man själv knäcker ett svårt problem utan att du har en lärare som hänger över din axel hela tiden är svår att beskriva.

Lektionerna i simulatorn är mycket verklighetstrogna vilket förhöjer både känslan och lusten att öva. Och så fort du behöver assistans finns någon av våra trafiklärare aldrig lång borta för att komma med tips och svara på frågor.

Att övningsköra i simulator är inte bara en bra idé för dig som precis börjat köra. Professionella förare, både inom rally och Formel 1, har insett fördelarna och tränar betydligt mer i simulator än i bil för att klara av svåra körsituationer. Dessutom är det bättre för klimatet.

Lektioner i simulator – steg för steg

Safes simulatorutbildning består av 67 enskilda körövningar och ett tjugotal speciella simulatorövningar. Tack vare simulatorövningarna sparar du in många av de lektioner du behöver ta i vanlig bil för att klara ditt körkort.

Steg 1

I början fokuserar du på övningar som handlar om att hantera fordonet i olika situationer. Du tränar krypkörning, lär dig att känna dragläget, hur växlar och hastigheter hör ihop och mycket mer. Parallellt går du igenom grunderna i teorin via Safe Körkortsapp. Ju bättre teori och praktik synkas, desto enklare blir det att klara körkortsutbildningen.

Här övar vi krypkörning

Krypkörning i lutning sker i grustaget

Sen ska vi ut på vägarna

Steg 2

I nästa steg tränar du på att manövrera bilen. Du får bland annat öva på att panikbromsa för att förstå hur hastigheten påverkar reaktions- och bromssträcka. Du får göra olika väjningsövningar och träna körning på både landsväg och i tätort. Här får du också börja öva på enklare parkeringssituationer. Ett uppskattat moment är att du får lära dig att köra med tidsbegränsning – att framföra fordonet säkert men inte onödigt långsamt. Parallellt går du igenom grundläggande trafikregler och vägskyltar i appens teoridel.

Steg 3

Nu ligger fokus på miljövänlig körning, med krav på att bränsleförbrukningen hålls nere. Du får bland annat lära dig vad det innebär att motorbromsa och hur olika körsätt påverkar förbrukningen. I teoridelen tränar du på reglerna kring sparsam körning och hur du kan minska miljöpåverkan. Eftersom du kan testa i simulatorn för att se vilka effekter det faktiskt får, förstår du snabbare.

Steg 4

I det fjärde steget väver du samman dina tidigare kunskaper. Du får köra i mer utmanande miljöer och blanda körning på landsväg och i tätort, i kombination med tidsbegränsningar och sparsam körning. Du får också köra speciella rutter där oförutsedda händelser sätter din riskbedömning på prov. I teorin fortsätter du på tema risker – hur de undviks, vad de innebär och vilket ansvar du har vid exempelvis trafikolyckor.

Steg 5

Det här steget handlar om att köra i större tätorter med trafikljus, flera körfält och cirkulationsplatser. Nu ökas kraven på din förmåga att bedöma risker, din kunskap om trafikregler och hur du hanterar fordonet i pressade situationer. I körkortsappen fortsätter du med mer avancerade trafikregler. Du får bland annat räkna på reaktions- och bromssträckor.

Steg 6

I det sjätte steget får du träna på mörkerkörning, något de flesta tränar på alldeles för lite i vanlig bil. Nu får du också öva på att fickparkera och lära dig att köra av och på motorvägar. I teoridelen tränar du på svåra frågor om last och vikter, till exempel vad som avgör vad den högsta vikten ett fordon får lastas med. Dessutom får du börja öva på att klara slutprovet.

Steg 7

I det här steget sätts fokus på risktänkande och personliga utmaningar, du får bland annat öva utryckning med ambulans. Ett annorlunda och roligt moment där du i hög fart ska se till att både du och passagerare tar sig fram säkert… utan att veta vad som dyker upp längs vägen. Du får flera andra både roliga och utmanande övningar anpassade efter vad just du behöver träna extra på. Eftersom din teoriutbildning förmodligen är klar gör du ditt teoriprov.

Steg 8

Nu planerar vi för uppkörning och du får finslipa på de körmoment och färdigheter du har behov av, både i simulator och i bil.