Resan till körkort
Resan till körkort i tio steg
Steg 1 – Ladda ner Körkortsappen Safe
Bästa sättet att börja är att ladda ner vår app helt kostnadsfritt! I Safe Körkortsapp hittar du all teoriutbildning för att klara teoriprovet längre fram. Via appen kan du också spela in körpassen du gör hemma på din mobiltelefon, och få feedback från din trafiklärare på Safe.
Testa Safe Körkortsapp utan kostnad!
Steg 2 – Skaffa körkortstillstånd
För att få börja övningsköra krävs ett giltigt körkortstillstånd som du ansöker om hos Tranportstyrelsen. För att bli godkänd behöver du göra en hälsodeklaration och ett syntest. Hälsodeklarationen görs direkt på Transportstyrelsens hemsida, synundersökningen hos en optiker. Så snart du fått ditt körkortstillstånd kan du börja övningsköra hos oss.
Steg 3 – Introduktionsutbildningen/Handledarutbildning
Vill du övningsköra hemma med en privat handledare måste både du och din handledare ha gått en introduktionsutbildning, den så kallade Handledarutbildningen. Efter utbildningen ska din handledare ansöka om att bli godkänd på Transportstyrelsens hemsida.
Introduktions- och handledarutbildningen är giltig i fem år.
Steg 4 – Börja öva
Nu är det dags att börja öva, på både bilkörning och teori. För att bli en bra och säker förare räcker det inte med att du kan manövrera bilen felfritt, du måste också kunna läsa av trafiken och känna till vilka regler och lagar som gäller. I Safe Körkortsapp kan du träna på både det teoretiska och praktiska, oavsett om du vill köra privat eller hos oss på Safe.
På Safe Trafikskola erbjuder vi en unik kombination av lektioner i bil, i simulator och i app.
Steg 5 – Gå Riskutbildning del 1
För att ta körkort måste du gå två obligatoriska utbildningar. Den första heter Riskutbildning 1, även kallad Riskettan, och lär dig om riskerna med bland annat alkohol, droger och trötthet i trafiken. Utbildningen tar cirka tre timmar och hålls hos oss på Safe. För att gå utbildningen måste du ha fyllt 16 år. Det är bra om du går utbildningen tidigt.
Steg 6 – Gå Riskutbildningen del 2 “Halkbanan”
Riskutbildning del 2, även kallad Halkbanan, är den andra obligatoriska utbildningen. I den får du lära dig att hantera riskfyllda situationer, framför allt på hala underlag. För att boka utbildningen via oss måste du vara elev på Safe Trafiskola och blivit bedömd att du är redo. Utbildningen pågår i tre till fyra timmar.
Steg 7 – Boka förarproven
När du är färdigutbildad är det dags att boka teoriprov och uppkörning. På Safe bokar vi proven med minst en veckas mellanrum. Har du valt vår Körkortsgaranti bokar vi proven tidigt i utbildningen, om du väljer enstaka lektioner behöver vi vara försäkrade om att du är färdigutbildad när du genomför dina prov. Kör du hemma med privat handledare kan du boka proven själv på Trafikverket.
Steg 8 – Gör Teoriprovet
Teoriprovet gör du på en av Trafikverkets förarprovsplatser. För att få göra provet måste du ha med giltig legitimation. Du ska också fotografera dig i Trafikverkets fotoautomat. Ett tips för att minska stressen inför teoriprovet är att repetera kunskaperna du fått under din utbildning dagarna innan, men sista dygnet är det bra att låta huvudet vila lite. Se också till att förbereda dig inför fotograferingen. Körkortet kommer du att behålla länge!
Steg 9 – Kör upp
Även uppkörningen görs hos Trafikverket. Bokar du provet som elev hos oss använder du någon av våra bilar, som du är van att köra. Bokar du provet som privatist får du hyra en bil av Trafikverket. För att få genomföra uppkörningen måste du ha fått godkänt på teoriprovet, ha med giltig legitimation och förstås har tränat ordentligt. Förarprovet tar cirka 45 minuter och inleds med en invändig och utvändig säkerhetskontroll. Sedan kör du runt med trafikinspektören som kontrollerar att du klarar av de moment som krävs.
Steg 10 – Grattis!
Körkortet är ditt!